Stingere Incendii cu Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)

Contactați-ne pentru mai multe informații:

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Vă rugăm să validați reCAPTCHA.

Lupta împotriva incendiilor cu ceață din apă, este un concept cunoscut de peste 20 de ani în Europa. În schimb, utilizarea turbinelor de atomizare apă pentru acoperișuri mari și eficientizarea sistemului pe bază de ceață este nou.

Piesa centrală a soluției este turbina. Toate produsele au în comun acest element care trebuie să fie flexibil în raport cu dispozitivele de producere a ceții. În egală masură, turbina trebuie să ajute la îndeplinirea următoarelor scopuri:

Obiective:

  • Suprafețe mari de împrăștiere a particolelor atomizate de apă
  • Precizia aplicării în zonele de maximă eficiență

Prin atomizarea apei consumul acesteia scade simțitor. Prin comparație cu soluțiile consacrate pentru stingerea cu ceață, sistemul oferit nu necesită presiuni extrem de mari (60-80 bari), ceea ce înseamnă echipamente mai puțin costisitoare și mai ușor de întreținut.

Scopul urmărit a fost să se creeze un mod mai eficient de luptă antiincendiu și a emisiilor de gaze periculoase, prin combinarea atomizării apei și integrarea acestor echipamente inactive pe platforme de lucru și vehicule.

Institut de feuerwehr MPA Dresden TST

Stingere Incendii cu Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)
Autospecială cu ceață de apă
Stingere incendii cu ceață de apă

Principiu de funcționare al turbinelor de atomizare apă (ceața de apă)

Grafic suprafața de acoperire vs. diametru picătură - Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)
Picături apă mari, suprafață mică de acoperire

Picături de apă mari → suprafață mică de acoperire

Picături apă mici, suprafață mare de acoperire

Picături de apă mici → suprafață mare de acoperire

Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)

Eficiență:

Principiul de stingere cu ceață de apă generează o schimbare de paradigmă în lupta contra incendiilor.

Picăturile de apă, cu cât sunt mai mici, cu atât crește suprafața de contact și transfer al energiei calorice. Particulele mici rămân mai mult timp în atmosferă datorită greutății scăzute și ajung pe suprafețele ascunse ale sursei de foc. Astfel, o cantitate mai mică de apă genereaază o suprafață mai mare de răcire și stingere, precum și de fixare a fumului și a gazelor rezultate din incendiu.

Suprafața acoperită cu 1 litru de apă:

1.000 μm → 6 m2
100 μm → 60 m2
10 μm → 600 m2


Avantaje:

  1. Prin atomizarea apei este generată o suprafață de contact mult mai mare, rezultând o eficiență mai bună de transfer termic și o răcire mai rapidă a suprafețelor.
  2. Apa sau amestecul apă-spumă se aplică pe obiectele arzând și, prin prelingere, sunt protejate pe toate suprafețele. Sistemele tradiționale nu pot acoperi eficient elementele constructive ascunse dispuse în partea opusă a jetului.
  3. Ceața reduce masiv emisiile de fum și gaze.
  4. Este necesară mai puțină apă.
  5. Sistemul poate fi operat de la distanță (joystick).
  6. Se poate câștiga timp prețios dacă instalațiile sunt deja montate.
  7. Sistemul poate fi adaptat ulterior altor cerințe, datorită flexibilității constructive, prin schimbarea diuzelor și ajustarea sistemului de monitorizare.

Aplicații turbine de atomizare apă

Combinate chimice și rafinării

Un incendiu într-un combinat chimic, petrochimic sau rafinărie reprezintă un pericol major pentru angajați, locuitorii zonelor rezidențiale limitrofe, pompieri și mediul înconjurător. Soluțiile de stingere cu apă sunt sisteme costisitoare. În schimb, sistemul cu generare de ceață aduce sub control focul mult mai rapid. Dispersia apei este mai bună, răcirea mai rapidă și efectul de înecare al focului datorită dizlocării aerului bogat în oxigen, de către abur, duce la înăbușirea focului.

Stingere incendii combinate chimice și rafinării - Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)

Aeroporturi

Cantitățile mari de combustibil din avioane constituie potențiale pericole mari la un incendiu. Pentru aceste aplicații, au fost dezvoltate unități mobile, autospeciale cu rezervoare încorporate. Atomizarea asigură o “învelire” a obiectului incendiat aproape instantaneu. Suprafața acoperită este mai mare datorită aerosolilor, iar capacitatea de răcire este mai eficientă. Jetul de ceață creează și un coridor de evacuare pentru pasageri.

Stingere incendii aeroporturi - Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)

Incendii forestiere

Echipajele de luptă cu incendiile forestiere sunt obligate să folosească furtunele pe lungimi mari și sunt limitate de cantitățile de apă disponibile în autospeciale. Împrăștierea de substanțe inhibatoare de foc, din aer, ajută la ținerea sub control a incendiului, dar precizia de lansare din aer lasă de dorit. De aceea, o soluție cu un consum mai redus de apă este binevenită. Totodată, inhibatorii de ardere pot fi adăugați și împrăștiați cu aceleași echipamente, dar mai precis.

Stingere incendii forestiere - Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)

Zonele urbane

Incendiile din zonele urbane pot fi aduse sub control mult mai eficient, mulțumită acestei soluții. Ceața captează fumul și funinginea, reducând emisiile de gaze din timpul incendiilor. Fiind folosită mai puțina apă, față de soluțiile clasice, pagubele datorate inundării vecinătăților sunt mult reduse.

Stingere incendii zone urbane - Ceață de Apă (Turbine Atomizare Apă)
  • Expertiză profesională
  • Peste 15 ani de activitate
  • Know-how și Inovație
  • Abordare personalizată a fiecărui proiect în funcție de criteriile specifice